SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

smalec do smażenia

  • [...] - było to samo. Niestety. Chociaż może dzisiaj spróbuję po prostu przesmarować oliwą (masła klarowanego nie mam - mam tylko zwykłe, mam jakiś olej uniwersalny, oliwę z oliwek i smalec, jeżeli chodzi o tłuszcze do smażenia), może tak zadziała. No i chcę dopić dzisiaj tego cukrowego wynalazka, bo nie chcę, żeby się zmarnowało, po prostu %-)

    Odpowiedzi: 275 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-07-12 20:03:49 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Wiadomo, że smalec czy tłuszcz kokosowy będzie do smażenia najlepszy. Ale nie przesadzajmy, nie duża ilość oliwy z oliwek do krótkiego smażenia np. drobiu jest zupełnie ok. Oliwa z oliwek ma tylko o 10 stopni niższą od smalcu temperaturę dymienia.

    Odpowiedzi: 2997 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-06-20 10:41:35 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Poczytałem http://www.sfd.pl/Smalec%2cOlej%2cMas%C5%82o_czy_Margaryna_na_czym_sma%C5%BCy%C4%87_najlepiej.-t322750.html OLIWA Z OLIWEK (...) do smażenia(krotkiego- do 120 stopni C) warzyw, mięsa (...) notafuk http://www.sfd.pl/na_czym_sma%C5%BCy%C4%87_-t178820-s2.html Smalec, olej kokosowy, oliwa z oliwek. domer [...]

    Odpowiedzi: 2997 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-06-20 11:09:41 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Tłuszcz

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] inozyny i kefaliny. Tłuszcze nasycone, zawierające kwasy nasycone mają konsystencję stałą, są bardziej odporne na utlenienie i znajdują się w tłuszczach zwierzęcych jak smalec, masło i w mniejszych ilościach w innych tłuszczach i olejach. Tłuszcz jest tym jest twardszy i ma wyższą temperaturę topnienia im więcej zawiera kwasów nasyconych. [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 2387 Data: 2004-03-31 14:57:34 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kolosalna nadwaga

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] w całości na gotowane jedzenie, tylko powoli od tego odchodzić. Do tej pory używam do picia i smażenia oliwy Monini Extra Virgin. Mam jednak wrażenie, że szkoda jej do smażenia. Na czym więc smażyć, jeśli już chcemy? Jeśli jajecznice to chyba na maśle, bo krótki czas smażenia, ale co z długotrwałym? Czytałem sprzeczne opinie, od oliwy po smalec.

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 2073 Data: 2010-01-22 11:21:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] Lepsze te przekąski byś sobie serwował , trochę wysiłku w kuchni i może lekko niezdrowo ale na pewno smaczniej ;-) Jak będziesz miał , jak i oczywiście miał takie chęci wrzucił byś jakiś film z gimnastyki , ciekawy jesteś :-) pozdrawiam :-) JEDZIESZ !!! cios za ciosem . Do smażenia smalec/słonina lub masło klarowane (bardzo łatwo się robi).

    Odpowiedzi: 79 Ilość wyświetleń: 10752 Data: 2013-01-03 10:19:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • strata tłszczu u 15 latka lekka rzeźba

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] sie utleniaja(paruja-wydzielaja wolne rodniki-rakotwórcze i niezdrowe) są to tłuszcze głównie o konsystenci stałej. Najlepiej smazyc zatem na tłuszczach : olej palmowy smalec olej kokosowy olej rzepakowy tłoczony na zimno reszta tłuszcyz raczej nie nadaje sie do smazenia chyba ze baaaardzo krótkiego(jajecznieca) ale nie polecam, bo to [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 1254 Data: 2010-03-07 16:09:06 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] Jeśli jednak ma być mowa o tłuszczach najlepszym do smażenia to wymienić można oliwę z oliwek, olej rzepakowy oraz produkt, który może zaskakiwać w tym zestawieniu, czyli smalec. Smażyć należy, używając tłuszczów, w których składzie znajduje się więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych niż kwasów wielonienasyconych. Wszystkie wymienione [...]

    Odpowiedzi: 119 Ilość wyświetleń: 7464 Data: 2008-03-10 13:43:04 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • proces smazenia a zdrowie (odchudzanie)

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] w artykule Smażymy najlepiej na tłuszczach nasyconych, stałych w temperaturze pokojowej, które są najbardziej stabilne podczas ogrzewania, a więc olej kokosowy, palmowy, smalec. Do w miarę krótkiego smażenia przy niewysokich temperaturach możemy użyć tłuszczów jednonienasyconych - oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Nie smażymy na tłuszczach [...]

    Odpowiedzi: 24 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-01-05 20:27:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • filonka ten olej rzepakowy do smazenia (gotowania stosujesz)? jakby co to z zasady do wysokich temperatur smalec, loj czy maslo klarowane a roslinne na surowo Mam nadziej ze dzisiaj znajde czas i napisze ci trening. Masz pilke do cwiczen? Chcialabym bys miala

    Odpowiedzi: 1714 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-01-19 08:48:11 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Tłuszcze - Kompilacja

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] krótkotrwałego ogrzewania nadają się oleje o mniejszej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek. Natomiast olej palmowy i smalec nadaje się do obróbki termicznej nawet w wysokich temperaturach. O przydatności poszczegolnych tłuszczy do smazenia może nam powiedszieć ronież ich temparatura [...]

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 19626 Data: 2009-01-13 22:55:38 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Olej lniany kompletnie nie nadaje się do smażenia, 350 razy szybciej utlenia się niż smalec... Oliwy kupuj markowe z Grecji,Włoch czy Hiszpanii...

    Odpowiedzi: 66 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-08-04 21:59:46 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Trufka prosi o pomoc

    Post
    Ladies SFD

    [...] robi się wysoka to, skoro można zdrowiej, czemu nie sięgać po to co jest lepszym wyborem :-) Najmniejszą reaktywność wykazują tłuszcza nasycone. Dobry do smażenia jest smalec, dobry jest olej kokosowy. Z masłem jest zaś tak, że to przecież też tłuszcz nasycony, więc powinno być ono si, ale nie jest ze względu na substancje białkowe w nim [...]

    Odpowiedzi: 75 Ilość wyświetleń: 7941 Data: 2012-06-23 18:46:35 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • D.Szukała-smażenie

    Post
    NUTRIFARM&OLIMP

    do smazenia ?? ani jedno ani drugie smalec olej z kokosa do smazenia wykorzystujemy tluszcze nasycone - wysoka temperatura palenia oliwa z oliwek zawsze najlepsza na surowo ! :D

    Odpowiedzi: 87 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-07-13 09:36:19 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] marnuje, oliwa z oliwek dobra jest do surowych pokarmów - jest zbyt mało odporna na wysoką temperaturę żeby używać jej na patelni ... na patelnie lepszy olej ryżowy a nawet smalec dobrej jakosci ... na surowo oliwa od smalcu lepsza ale po podgrzaniu (wlasciwie to po przegrzeniu) - zamienia sie w guwno :) lepiej upiec coś na smalcu i do tego [...]

    Odpowiedzi: 66 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-07-17 17:10:27 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Bezskuteczne odchudzanie - POMOCY!

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] sie utleniaja(paruja-wydzielaja wolne rodniki-rakotwórcze i niezdrowe) są to tłuszcze głównie o konsystenci stałej. Najlepiej smazyc zatem na tłuszczach : olej palmowy smalec olej kokosowy olej rzepakowy tłoczony na zimno reszta tłuszcyz raczej nie nadaje sie do smazenia chyba ze baaaardzo krótkiego(jajecznieca) ale nie polecam, bo to [...]

    Odpowiedzi: 54 Ilość wyświetleń: 7135 Data: 2010-03-07 19:59:34 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • TŁUSZCZE

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Jeżeli dobrze rozumiem, to jeżeli smażyć to głównie na oleju kokosowym i późniejsze dodanie go do potrawy w niczym nie zaszkodzi. Wielokrotnie ostatnio też słyszałem, że smalec też jest dobrym tłuszczem do smażenia, ale jak się okazuje ma sporo kwasów jedno i wielonasyconych (ponad 50%) więc jak to z nim jest? Podobna sprawa ma się z masłem [...]

    Odpowiedzi: 103 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2017-01-06 13:29:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • filonka ten olej rzepakowy do smazenia (gotowania stosujesz)? jakby co to z zasady do wysokich temperatur smalec, loj czy maslo klarowane a roslinne na surowo w domu staram się mięso grilować na patelni lub gotować ale akurat wczoraj jadłam w knajpie, więc tam na oleju rzepakowym mi usmażono, mówisz na wysokie temperatury smalec lub masło, a może [...]

    Odpowiedzi: 1714 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-01-19 09:01:19 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Nie dać się czasowi

    Post
    Ladies SFD

    Szajba - olej koko - bedzie - nie wsyztko dam radę wrzucić w 2 posiłki. To akurat łatwo mi dodać bo normalnie w kuchni używam. A smalec to tylko do smażenia? Bo w jakiej innej formie go zjeść jak nie mogę posmarować chleba? Cukinie potrafię zjeść posmarowaną pasztetową, ale smalcem? Do ile obciąć białka - do 60g? Póki co ciagle nie chce mi się [...]

    Odpowiedzi: 14286 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2018-06-08 13:30:44 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • TŁUSZCZE

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Bardzo fajny art. Dzis jzu nie mam glowy do myslenia hehe, jutro cos dodam wiecje od siebie, gł to jako tluszce do smazenia sklasyfikowalbym to tak: SMalec (do wszystkiego krotko i dlugotrwale) Olej kokosowy Olej rzepakowy z pierwszego tloczenia Oraz: Olej typu Pam(beztluszczowy spray o ktorym warto pomyslec) Kategoryczny aut tluszcy [...]

    Odpowiedzi: 103 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-12-15 23:38:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)